
E-90-2 Lawyer advertising:  Advertising
licensed status in another profession or a
presently held public office or position

Questions

1. May a lawyer advertise the fact that the lawyer holds a public office or
position?

2. May a lawyer advertise the fact that the lawyer also is licensed in another
profession or occupation?

Opinion

Question 1:  Yes, subject to SCR 20:7.5(c) and SCR 20:8.4(d).  ‘‘The name
of a lawyer holding a public office shall not be used in the name of a law firm,
or in communications on its behalf, during any substantial period in which the
lawyer is not actively and regularly practicing with the firm.’’  SCR 20:7.5(c).
And ‘‘(i)t is professional misconduct for a lawyer to state or imply an ability to
influence improperly a government agency or official.’’  SCR 20:8.4(d).

These rules do not absolutely prohibit public officeholders from being
identified with a law practice or lawyers in private practice from communicating
their status as public officials or employees.  Whether or not such communica-
tions might ‘‘state or imply an ability to influence improperly a government
agency or official’’ must be determined on a case-by-case basis.  SCR 20:8.4(d).
Accordingly, this committee withdraws its Formal Opinion E-83-22 but reaf-
firms it in part as follows:

The committee has interpreted the advertising rule as encouraging attorneys to
provide potential clients with such information as will promote an informed
selection of counsel.  Public titles, at best, provide a minimal amount of such
information and, at worst, encourage lay persons to choose counsel for improper
reasons such as the possibility of a public officeholder [sic] being able to obtain
a special result.

A specific example of advertising a public position which should not be in
violation of the rules of conduct would be that of advertising the fact that a lawyer
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is a ‘‘court commissioner’’ of some kind.  This committee takes notice that this
long has been a common practice which apparently has not posed any danger to
the public.

Question 2:  This committee withdraws its Formal Opinions E-80-4 and
E-83-8.  The Rules of Professional Conduct for Attorneys (SCR Chapter 20),
effective Jan. 1, 1988, contain no express prohibition against advertising the fact
that a lawyer also is licensed in another occupation or profession.  If a problem
exists with any specific example of such advertising, the problem presumably
would relate to the general prohibitions against engaging in misleading or
deceptive conduct.  See, e.g., SCR 20:7.1(a) and SCR 20:8.4(c).

Further, this committee does not believe that advertising that a lawyer also
is a medical doctor or a certified public accountant, for example, would violate
SCR 20:7.4’s prohibition against implying specialist status.  SCR 20:7.4 does
not prohibit lawyers from truthfully stating or implying that they have expertise
of some kind. It does, however, prohibit lawyers from stating or implying that
they have been formally recognized as a specialist.  See SCR 20:7.4, Comment.
Note that whether SCR 20:7.4 is unconstitutional in any respect is an issue in In
re Peel, 126 Ill. 2d 397, 534 N.E.2d 980, 5 Law. Man. Prof. Conduct 19 (1989),
cert. granted 57 L.W. 3859 (U.S. July 3, 1989).
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